Uyku, insanların zihinsel ve fiziksel sağlığı için çok önemlidir ve hayatımızın büyük bir bölümünü kapsar. Uyku döneminde sıkıntılar olması sebebiyle oluşan uyku bozuklukları pek çok probleme yol açabilir. Uyku bozukluklarının pek çok farklı türü vardır. İlk olarak kişilerin hayatını zorlaştıran uykusuzluk hastalığı (insomnia) uyku bozuklukları arasında yaygın görülür. Kişinin uyuyamama sonucunda sürekli yorgun, agresif ve gergin hissettiği bu hastalık, genelde 40 yaşının üstündeki insanlarda %6-10 oranında görülmektedir. Ayrıca bu hastalık, depresyon ve bazı fiziksel rahatsızlıklarla da birlikte gözlemlenebilmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler kendilerini uyumak için zorlarlar, uyuyamadıklarında kaygıları artar ve bu uykuyu daha da kaçırır. Bir diğer uyku bozukluğu ise aşırı uyku hastalığıdır (hipersomnia). Bu hastalığa sahip kişilerde, geceleri yeteri kadar uyumalarına rağmen gündüz de sürekli uyuma isteğine rastlanılabilmektedir.
Ayrıca hipersomnia kişilerin işlevini kötü etkiler. Bu hastalıklara ek olarak, kişinin kontrolü dışında uyku ataklarının görüldüğü narkolepsi hastalığı kişinin hayatını tehlikeye atabilir. Narkolepside kişiler, her an uyuyabilmektedirler. Bazı zamanlarda narkolepsiyle birlikte görülen katopleksi hastalığı ise halk arasında karabasan olarak geçen normalde rem evresinde yaşanan kas paralizesinin başka zamanlarda da ortaya çıkmasına denmektedir. Uyku evresinde nefes alıp verilirken sıkıntı yaşanması uyku apnesi olarak tanımlanmaktadır. Uyku apnesi çoğunlukla kilolu hastalarda görülüp, kalp hastalığı ve diyabetle ilişkili olabilmektedir. Uyku apnesinde kişilerin çözüm olarak cihazla uyuması gerekmektedir.
Son olarak, sabahları insanlar tarafından hatırlanmayan uyku terörünü, uyurgezerliği, kabusları ve rem evresinde bozukluk hastalığını kapsayan parasomnialar da uykunun işlevselliği açısından önemli bir yerde olmaktadır. Uyku terörüne sahip kişiler panik halinde uyanmaktadırlar ve bu hastalık genelde çocuklarda gözlemlenmektedir. Uyurgezerlik sorunu olan kişilerde ise yarı uyanıklık hali görülmektedir ve bu hastalık da uyku terörü gibi genelde çocuklarda yaygın olmaktadır. Bunlara ek olarak kabuslar da stresli dönemlerde daha sık ortaya çıkmaktadır ve kişi kabusları gördükten sonra tekrar uyumakta zorluk çekmektedir. Spor, yaşam şekli, kaygı, ekrana çok uzun bakmak, kafein gibi faktörler de uyku kalitesini yakından etkiler.